D

Dekor: Bir tiyatro oyununda hikayenin geçtiği fiziki mekanın atmosferini, yerini, zamanının yaratıldığı sanatsal tasarımının tümü.

Diyalog: Sahne üzerinde iki kişi arasında geçen konuşma bütünü.


Dramaturg: Tiyatronun artistik yönetim ekibinin içinde olan kişidir. Oyunların araştırılması ve geliştirilmesi işini planlar, koordine eder ve  uygulanmasını sağlar. Yeni yazarlar ve oyunlar keşfederek, bu oyunların sahnelebilir hale gemesi için gerekli koşulların neler olduğuyla ilgili çalışıp öneriler geliştirir. Performansın sahnelenebilmesi için gerekli ise sanatsal ve tarihsel çalışmalar / eğitimler yapar, provalar esansında yönetmene de yardım eder.

Doğaçlama: Bir tiyatro oyununda -genellikle- teknik bir aksaklık olduğu durumlarda oyuncunun tekste bağlı kalmadan durumla ilgili repliğini kendisinin tamamlaması.

Doruk Noktası: Bir tiyatro oyununda ya da sinema filminde hikayedeki olayların -düğümün- sonuçlanmaya çözlmeye başladığı an.

Diksiyon: Oyuncunun konuşma esansında kelimelerin, vurgularının anlamlı, açık ve anlaşılır olmasına dikkat etmesi suretiyle dili kullanma biçimidir.